ΕΛ | EN       facebook youtube instagram

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες


Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες 3ης γενιάς ή υαλοπίνακες low-e είναι οι υαλοπίνακες που παρέχουν θερμική μόνωση αφήνοντας το ηλιακό φως να περνά. Αυτό οφείλεται στην ειδική επίστρωση μετάλλων στην επιφάνεια του γυαλιού. Οι επιστρώσεις αυτών των υαλοπινάκων αποτελούνται από διάφορα μεταλλικά οξείδια που ελαττώνουν την μεταφορά της θερμότητας από την εσωτερική μεριά του υαλοπίνακα στην εξωτερική και το ανάποδο ανάλογα την εποχή. Έτσι το καλοκαίρι εμποδίζει την ανεπιθύμητη θερμότητα της εποχής να περάσει μέσα και τον χειμώνα την θερμότητα από την όποια θέρμανση έχουμε επιλέξει να διαφύγει. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η θερμότητα που μας χαρίζει ο ήλιος δεν είναι πάντα ανεπιθύμητη όπως για παράδειγμα σε πολύ ψυχρά κλίματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνοι τους, αλλά σε πολλούς συνδυασμούς ανάλογα με τις ανάγκες και τα χρήματα που θέλουμε να διαθέσουμε. Για παράδειγμα μπορεί να συνδυαστεί με ένα triplex υαλοπίνακα για παραπάνω ασφάλεια ή με έναν triplex με ακουστική μεμβράνη για καλύτερη ηχομόνωση. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τριπλή υάλωση.

Υπάρχουν 2 είδη ενεργειακών υαλοπινάκων. Οι σκληρής, και η μαλακής επίστρωσης. Οι σκληρής επίστρωσης υπάρχουν στην αγορά για περίπου 25 χρόνια, ενώ στην ελληνική αγορά περίπου από το 1997. Παράγεται με την μέθοδο χημικού ψεκασμού ή αλλιώς πυρολιτική μέθοδο. Δηλαδή κατά την διάρκεια της παραγωγής του γυαλιού οπού αυτό είναι ζεστό. Οι υαλοπίνακες μαλακής επίστρωσης δημιουργήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια. Παράγονται με διαφορετικό τρόπο από τους σκληρής. Δεν γίνεται κατά την διάρκεια παραγωγής του γυαλιού αλλά μετέπειτα. Η μέθοδος αυτή λέγεται φυσικού ψεκασμού. Το πάχος της επίστρωσης είναι πάρα πολύ λεπτό (80-90nm) και αποτελείται από πολλά φιλμ οξειδίων μετάλλων με βάση τον άργυρο (Ag).

Οι σημαντικότεροι δείκτες για την σωστή επιλογή ενός γυαλιού είναι:

  • 1. U value ή Κ value (W/m2*K): Ο συντελεστής θερμοπερατότητας μας δείχνει το πόσο γρήγορα μεταφέρεται η θερμότητα μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (σε Watt) ανά m2 ενός υαλοπίνακα για διαφορά θερμότητας 1 βαθμού Kelvin. Οπότε όσο μικρότερος είναι ο ρυθμός μεταφοράς της θερμότητας (emissivity) αναλόγως είναι και το Κ.
  • 2. Solar factor g: Ο ηλιακός συντελεστής. Είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες και μας εκφράζει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ενέργειας που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα μας προς το εσωτερικό του σε σχέση με το ποσό της ηλιακής ενέργειας που δέχεται. Καλό θα είναι επειδή στην Ελλάδα τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και κρατάνε αρκετά ο Solar Factor g να είναι καλός, δηλαδή όσο πιο χαμηλός μπορούμε.
  • 3. Light Transmission LT: Η οπτική διαπερατότητα. Επειδή όμως μπορεί να μην θέλουμε όλη την θερμότητα που μας χαρίζει ο ήλιος τα καλοκαίρια αλλά θέλουμε το φως θα πρέπει να κρατήσουμε το LT υψηλό. Μια τιμή από 65% και πάνω θα είναι αρκετά ικανοποιητική για να μην έχουμε τα φώτα στο σπίτι/μαγαζί μας συνέχεια ανοιχτά.
  • 4. Δείκτης επιλεκτικότητας (LT/g): Είναι συνδυασμός των παραπάνω οπού μας δείχνει το πόσο επιλεκτικός είναι ένας υαλοπίνακας. Δηλαδή το πόσο φως, σε σχέση με την θερμότητα περνά από τον υαλοπίνακα.

 

Επίσης μπορούμε να βελτιώσουμε την θερμομόνωση ενός διπλού υαλοπίνακα προσθέτοντας ευγενή αέρια όπως για παράδειγμα είναι το Argon η Αργώ στο εσωτερικό του διπλού υαλοπίνακα και ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με διάκενο πάχους 16mm όπου οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δίνουν τις καλύτερες αποδώσεις τους.
spacer

spacer
spacer
Εισάγετε το email σας για να εγγραφείτε στο newsletter:

ERGO GLASS COPYRIGHT 2013 DESIGNED BY MAINSYS | POWERED BY STATUS CMS

Ergo Glass

ergo-glass.gr

αλεξίσφαιρα

ειδικές κατασκευές

ενεργειακά

βιτρίνες
-------------------------------------------------- asp_pgletID = 36, ExecTime = 0 milliseconds -------------------------------------------------- asp_pgletID = 41, ExecTime = 15,625 milliseconds -------------------------------------------------- asp_pgletID = 212, ExecTime = 125 milliseconds -------------------------------------------------- asp_pgletID = 109, ExecTime = 0 milliseconds --------------------------------------------------